Mussolini

Benito Mussolini

Benito Amilcare Andrea Mussolini ble født 29. juli 1883 i en fattig familie, utenfor byen Predappio, som er nordøst i Italia. Predappio hadde da en befolkning på 5000 innbyggere.
Benito var Italias statsminister og fascismens leder fra slutten av 1922 frem til 8. september 1943.

benito_mussolini.jpg

Faren til Benito het Alessandro Mussolini og var en fattig smed, og moren Rosa var folkeskolelærerinne. Hun var til og med lærer for Benito i en liten periode. Han hadde to yngre søsken, Arnaldo og Edvige. Arnaldo ble født i 1885 og døde 1931, mens Edvige ble født i 1888 og døde i 1957.
Det var pappaen til Benito som hadde sterkest innflytelse på han. ”Av verdens gods hadde han ikke noe å gi i arv, men av åndelige godt etterlot han seg en skatt: Ideen.” Sa Benito da faren døde i 1910.
En ting Benito hadde arvet fra faren var hatet mot tradisjonell religion, særlig katolisismen.
I løpet av barndommen ble Benito også veldig vanskelig. Da han var ti år gammel hylte og protesterte han så fælt at skoleprestene måtte tvinge han med inn til skolemessen. Etter at det hadde hendt flere episoder ble Benito straffet, og ble derfor flyttet fra fjerde til andre klasse i 1894. Noe av det han hadde gjort var å kaste stein på menigheten under messen, kastet et blekkhus mot en lærer, og knivstukket en medelev i hånden. Denne straffen gjorde at foreldrene fant ut at Benito skulle bytte skole.
Etter å ha kommet over til en ny skole klarte han seg bedre, og fikk gode karakterer.

Da han var en ung mann jobbet han for en fagforening der han var organiserer. Han ble kastet ut av både Sveits og Østerrike for han holdt på med en sosialistisk bevegelse. Benito var en meget dyktig skriver. Han skrev både dikt og en kjent novelle som heter: Cardinal’s Mistress. Han var en så god skriver at sosialistene i Milano ville ha han til å skrive i en festavis som het Avanti. Han ble veldig dårlig likt under første verdenskrig, og under et møte i 1914 ble han møtt av sinte sosialister.
Han startet opp sin egen avis som han kalte Il Popolo d'Italia, kort tid etter at han hadde forlatt sosialistene. I sin egen avis fortsatte han kampanjen mot krig. Benito var godt likt av både tyskere og franskmenn, og han ble soldat i den Italienske hæren i 1915. Han var en godt og flink soldat og ble senere korporal.
I 1917 sluttet hans dager i militæret. Litt senere ble han overfalt av 4 menn som Mussolini hadde bestemt over i militæret som prøvde å drepe han. Han ble lagt inn på sykehuset med 44 sår på kroppen. Han visste at livet ikke stoppet der, han hadde et oppdrag han måtte fullføre. Han fortsatte med å publisere avisen sin og fullføre angrepene sine på de som ikke brydde seg om krigen.
I 1917 da krigen var ferdig startet kommunistene og sosialistene å blande seg inn oppi områder som de ikke hadde noe med, og lagde opptøyer gjennom hele Italia. Hele landet var på vei mot kaos og 23. mars 1919 holdt Mussolini et møte med fellesveteraner, og samme natten ble fascisme, altså det nasjonale fascistpartiet opprettet.
Ulikt Hitler og nazistene var ikke fascistene rasister, men de ble det da Mussolini ble påvirket av Hitler i 1939. Men helt til da så var 10,000 jøder inkludert den sjefrabbien i Roma medlemmer av det nasjonale fascistpartiet.
Høsten 1922 samlet Mussolini sammen 25,000 tilhengere utenfor Roma og marsjerte inn mot hovedstaden i protest og krevde regjeringsmakten. Italias konge utnevnte Mussolini til konge, og etter hvert fikk Mussolini diktatorisk makt. Men han var ikke en så fæl diktator som Hitler og Stalin, og det var bare 29motstandere fra hans side som ble dømt til døden.
Mussolini fikk senere kallenavnet Il Duce som betyr føreren eller lederen på italiensk.

benito-mussolini.jpg

I 1945 prøvde Mussolini å flykte til Sveits. Men uten hell, Mussolini, elskerinnen hans og hele hans fascistiske regjering ble skutt og drept 28. april 1945. Neste dag hang kroppene deres opp ned fra en jernbjelke på en bensinstasjon på Piazzale Loreto. Mussolini ble først gravlagt i stillhet på et umarkert sted på en krigskirkegård, men noen fascister klarte etterpå å finne fram til graven. De gravde han opp, og plasserte han i en ny grav på hjemmestedet hans Predappio. Der ligger han fortsatt i dag.

Kilder: Wikipedia, youtube og daria.no

Tilbake til viktige personer og ideologier

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License