Slaget ved Midway

I 1942 var det sjøslag mellom japanske og amerikanske sjøstridskrefter. Slaget varte fra 5. til 7. juni. Den japanske angrepsplanen mot Midway var en felle fra japanerne for å lure de amerikanske hangarskipene i kamp, for å så ødelegge dem. Om dette hadde funket, ville US Navy vært nøytralisert i Stillehavet inntil slutten av 1943 og Japan ville fått en fremskutt forsvarslinje. Suksessen i det slaget ville også avgjøre videre japanske angrep mot Fiji, Samoa og Hawaii.

Dersom den japanske marinen hadde nådd sine mål ved Midway ville det nordøstlige Stillehavet vært tilnærmet forsvarsløst, og Japans sjøstridskrefter ville kunne fullføre det de begynte ved angrepet på Pearl Harbor. De japanske planene for Midway var derfor et ledd i planen om å eliminere USA som en strategisk makt i Stillehavet. Slik kunne Japan få frie hender til å etablere kontroll over Asia. Med et vellykket utfall håpet japanerne også at USA ville bli tvunget til forhandlingsbordet for å avslutte krigen i Stillehavet. Resultatet ble imidlertid et knusende nederlag for Japan

Pågrunn av seieren til US Navy, fikk den keiserlige japanske marinen stort tap som den aldri kom seg fra, og som ble et avgjørende vendepunkt i Stillehavskrigen. Selv om Midway ikke ødela Japans maritime luftstyrker, fikk de et hardt slag. Før krigsutbruddet utdannet Japan piloter under et treningsprogram som ga svært høy kvalitet; men utdanningen tok meget lang tid. Denne lille gruppen av eliteflygere var herdet i trening og kamp. I slaget ved Midway mistet Japan like mange piloter på en dag, som de brukte ett år på å utdanne. Fordi om den keiserlige japanske marinen fortsatte å kjempe, tok mange måneder før US Navy gikk fra å være likeverdig til å bli overlegen.

300px-G451086_Midway_Island_US_Pacific_november_1941.jpg

Et luftfoto av atollen Midway, tatt noen måneder før angrepet fra japanerne

mikuma.jpg

Den japanske krysseren «Mikuma» rett før den sank

Kilder: Wikepdia og Historie 9
Slaget ved Stalingrad

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License