Slaget ved Stalingrad

Fra 21. august 1942 til 2. februar 1943 ble det utkjempet et slag mellom angripende tyske og samarbeidende styrker mot sovjetiske styrker. Konflikten dreide seg om tyske beleiringen av den russiske byen Stalingrad, kampene i byen, den sovjetiske motoffensiven som fanget og ødela de styrkene i og rundt byen som sto under tysk kommando. Totale tap for begge sider er anslått til å være 1.5 millioner og 2 millioner. Slaget var et avgjørende vendepunkt i andre verdenskrig og blir ansett som historiens blodigste dag.

Den 22. juni 1941 invaderte Tyskland dets allierte Sovjetunionen i Operasjonen Barbarossa, og rykket raskt dypt inn i landet. Etter en rekke nederlag sommeren og høsten 1941 gikk de sovjetiske styrkene til motangrep ved slaget om Moskva i desember 1941. De utslitte tyske styrkene, dårlig utstyrt for vinterkrigen og med lange forbindelseslinjer, ble stoppet i sin marsj mot den sovjetiske hovedstaden.

De tyske styrkene klarte å stabilisere fronten våren 1942. Planer om å starte en offensiv mot Moskva ble imidlertid utsatt, da Armègruppe Sentrum var alvorlig svekket. Endel av den tyske militære filosofi var også å angripe hvor motstanderen minst ventet det, så raskt fremrykningen kunne gjennomføres. Et angrep på Moskva ble sett på som altfor opplagt blant noen, ikke minst Adolf Hitler. Den tyske overkommandoen visste samtidig at tiden var i ferd med å renne ut; USA hadde blitt med i krigen etter det japanske angrepet på Pearl Harbor. Hitler ønsket å avslutte kampene på Østfronten, eller i det minste redusere dem, før USA ble tungt involvert i krigen i Europa.

Så i september 1942 nådde tyske styrker fram til byen Stalingrad. Men de klarte ikke å erobre byen. I stedet svarte russerne med et kjempe messig motangrep. Over 300000 tyske soldater ble omringet av overlegene russiske styrker. I bitende kulde sloss soldatene, ofte mann mot mann, i Stalingrads ruiner. I januar 1943 måtte tyskerne ved Stalingrad gi seg.

Det var flere grunner til at det var viktig for Hitler å erobre Stalingrad. Det var en viktig industriby ved Volga, og en viktig transportrute mellom det Det kaspiske hav og det nordlige Sovjetunionen. Erobringen ville sikre den venstre flanken for de tyske armeene som avanserte inn i Kaukasus. At byen hadde navnet til Hitlers motpart, Stalin, ville gjøre byens erobring til et propagandakupp.

Stalingrad_battle_for_the_factory.jpg

Kilder: Wikipedia og Historie 9
Italia og 2.verdenskrig

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License